Aan het strand

strand terras agadir

Strand terras Agadir

Hoe kom je in agadir?

Bijna alle vluchten die naar Agadir vliegen landen in de El-Massira airport. El-massira is dé bekendste vliegveld in Agadir. Transavia, Ryanair en Royal air Maroc zijn grotendeels de vliegtuigmaatschappijen die de vlucht naar Agadir regelen. Eenmaal aangekomen kun je met een taxi naar je hotel gebracht worden. Voor ongeveer honderd Dirham (10 euro) kun je ver komen. Let wel, dat de taxichauffeurs daar als geen ander kunnen onderhandelen. Ding daarom zoveel mogelijk af als je kan. Dit geld trouwens voor je hele vakantie.

Vliegreis informatie:


De Vlucht van Amsterdam naar Agadir duur ongeveer 3,5 uur.

Hoe zeg je?

Het is belangrijk dat je een beetje kan communiceren met de lokale mensen. Hierbij een aantal zinnen die je goed op weg zullen helpen.

Salaam alaikom Vrede met jullie/ hallo alles goed?
Wa alikom sallaam Vrede terug/goed, dank u wel.
Ki dair Hoe is het?
Laa Nee
Na ám Ja
Sbah el gair Goedemorgen
Beslama Tot ziens
Soukran Dank je wel

De Marokkanen spreken vele talen. Dit komt onder andere door de kolonisatie van Spanje en Frankrijk in Marokko. De kolonisatie vondt vroeger plaats. Ver voordat wij geboren waren. Veel spaanse en franse woorden zijn door de marokkanen overgenomen en vermengd in de marokkaanse taal. De meest gesproken taal na Marokkaans is daarom Frans. Maar in Marokko spreken ze ook Spaans, Engels, Italiaans en in sommige gevallen zelfs Nederlands. De mensen daar zijn heel blij als je een woordje Marokkaans probeert te praten. Ze helpen je een handje om je communicatie vergemakkelijken.


Hoe moet je afdingen?

Als afdingen niet je sterkste kant is, zou ik deze kans grijpen om het je eigen te maken. Dat Arabische landen een kei zijn in onderhandelen bleek maar weer. Een salesmanager die ik ken, kon tijdens zijn vakantie een onderhandeling van een gewone winkelverkoper niet winnen en ging uiteindelijk met een souvenir naar huis wat duurder is dan normaal. Een salesmanager die voor grote targets verantwoordelijk is in een groot bedrijft, werd met de grond gelijkgemaakt. Zo luide zijn verhaal. Mijn advies is, de helft voor te stellen tegenover het gevraagde bedrag. Voor toeristen verdubbelen ze meestal de prijzen tijdens de vakanties. En blijf volhouden. Geen winkellier ziet klanten graag weglopen. De aanhouder wint altijd, ook tijdens de vakantie.


Hoe zijn de mensen?

Wat je zal opvallen van de locale bevolking, is hun vrijgevigheid. De mensen zijn heel sociaal en vriendelijk. Uitnodigingen voor het eten en een kopje thee kun je dagelijks verwachten. Of ze je nu kennen of niet. Het maakt hun niets uit. Marokko en met namen Agadir staat bekend om de muntthee (ook wel Whisky du berber genoemd). Overal en op elke tijdstip wordt muntthee gedronken. Je kunt dus op elke moment aanschuiven. Wat ook opvallend is, is het buitenleven. De mensen lopen, rijden en fietsen letterlijk door elkaar heen. Daar kijkt men niet zo nauwlettend op de verkeersregels. Vergeet daarom voor even de vele regels die je in Nederland kent. Mocht je deze vakantie in Agadir door willen brengen, print deze pagina dan uit. De informatie hier vermeld kan van toegevoegde waarde zijn tijdens u vakantie in Agadir. Ik raad u aan om de vernoemde plaatsen te markeren. Laat het gemarkeerde vervolgens aan elk willekeurig inwoner in Agadir zien en ze wijzen je keurig netjes de weg.


Bagage voor onderweg