Wat kun je er eten?

Tajine is het eerste wat in me opkomt. Persoonlijk vind ik Tajine het lekkerste van de Marokkaanse keuken. Tajine is een stenen kegelvorimige eetpot. Tajine kun je bestellen met vis, vlees en kip erin. Als je het goed wilt doen, dan eet je Tajine met brood. Maar met een lepel mag het ook wel. Iets wat je ook zeker niet moet laten, is de Afernoet brood. Afernoet brood wordt op een culturele manier gemaakt en stamt af van heel vroeger. Het brood wordt gebakken op hete gladde steentjes. Met kefte of kebab erbij is het een heerlijk tussendoortje. Het water loopt me in de mond als er alleen aan denk. De Afernoet brood is te verkrijgen in vrijwel alle restaurants.
Het lekkerste laat je natuurlijk voor het laatst. Voor de lekkerste vis ga je natuurlijk naar El Marsa. Agadir bestaat uit 3 grote havens. De eerste haven die gekoppeld zit aan de Agadir boulevard is El Marsa (letterlijk "het haven"). Hier kun je de lekkerste verse (pas gevangen) vis eten. Allerlei vis kun je er krijgen. Het is vers omdat de vis meteen vanuit de haven klaar op je bord wordt klaargemaakt.
Wie van lekker eten houdt is hier op het goede adres. Alle mensen die die kant opgaan. Eet smakelijk!

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Ook niet te vergeten is Couscous. Couscous is een lekker avondmaal wat niet in de Marokkaanse keuken mag ontbreken.
Voor de mensen die couscous niet kennen. Couscous ook wel tám genoemd, is een korrelig rijstachtig maaltijd. De couscous wordt in een vulkaan vorm gemaakt waarna het wordt gevuld met groente en vlees. Voor de extra smaak kun je op de couscous karnemelk gieten. Normaal wordt couscous met hand gegeten, maar dit komt niet meer zo vaak voor. Men eet het tegenwoordig gewoon met een lepel.Wat is de cultuur?

Godsdienst en cultuur gaan in Agadir en in heel Marokko trouwens hand in hand. Veel cultuur is afgeleid vanuit de godsdienst en andersom. De godsdienst is in Marokko voor meer dan 90% de Islam. En dat is in het straatbeeld vaak goed te zien. Overal zie je moskeeën staan. De islamitische wetten zijn hier dan ook grootendeels van toepassing. Ondanks dit alles, wordt alcohol toch veelvuldig verkocht. Ook begint het land steeds moderner te worden. De economie van Marokko groeit en dit is goed te zien in de infrastructuur van het land.

Agadir ligt in het zuiden van Marokko. Het deel waar veel sous (amazigh) wordt gesproken. De cultuur is hier een amazigh cultuur waar men goed vast houdt aan de geschiedenis. De muziek is grotendeels ook amazightalig. Veel van de kleding, voedsel en omgangsvormen die ze honderd jaren geleden hanteerden, hanteert men nu nog steeds. Een opkomend product hier is de argan-olie. Argan-olie is een nieuwe oliesoort wat nergens in de wereld gewonnen kan worden behalve in de sous gedeelte en (via horen zeggen) in deel van Brazilië.


Wat zijn de tafelmanieren?

Wordt je een keer voor een etentje uitgenodigd bij een familie, dan is het wel zo handig te weten welke tafelmanieren zij hanteren. Je wilt overigens niet beledigend overkomen. Weetjes komen hier goed van pas.

Hierbij de basis tafelmanieren:
* Voor het eten je handen wassen.
* Voor het eten zegt men “bismilah” (in de naam van god).
* Iedereen eet met zijn rechterhand, en iedereen eet voor zich. Dus niet voor een ander.
* Bij Tajine en Couscous gerechten eet men het vlees als laatst.
* Boeren wordt als onbeleefd gezien.
* Bij veel bezoek eten de manen en vrouwen apart.
* Eten gebeurt meestal met de hand en brood. Brood dient in veel gevallen als lepel.
* Vaak opent de oudste of meeste respectvolle persoon het eetproces.
* Het is heel normaal dat de gastheer je aanspoort meer te eten. Dit is meer uit beleefdheid. Meer eten is niet verplicht.
* Na het eten wast men ook de handen.

Bovenstaande tafelmanieren kunnen enigszins verschillen van streek tot streek.Wat kun je er zien?

Het leuke aan Agadir is dat overal in de stad genoeg te zien is. De stad leeft letterlijk 24 uur per dag. Het begint overdag en gaat tot de late uurtjes door. Wanneer je door de Agadir boulevard loopt, zal je één ding zeker opvallen. En dat is Agadir Afela. Dit is bekendste berg van de stad. De berg is te herkennen met woorden die in het Arabisch op de berg staan geschreven. De woorden zijn; “Allah-El Watan-El Malik.” Wat betekent; “God-het land-de koning”. Dit zijn ook de woorden waarmee het Marokkaanse volkslied eindigt. Met de taxi of de scooter kun je bergopwaarts gaan. Vanuit de top van de berg is de stad goed te zien. Mijn advies is om s’avonds en bezoekje te brengen. S’avonds is de stad ontzettend belicht. Vanuit de top heb je een prachtig uitzicht. Onbetaalbaar gewoon.


Marina Agadir

Marina Agadir is een sinds kort opgebouwde nieuwe kleine stadje, aan de kop van de Agadirboulevard. Het is voorzien van vele hotels en winkels. Verder zijn er genoeg restaurants waar je lekker een hapje kunt doen. Dit stukje Agadirboulevard (in het Frans la cote) is zeer geschikt voor een wandeling s’avonds of gewoon overdag. Marina Agadir is overigens niet moeilijk te vinden. Loop de hele boulevard uit en je loopt er meteen tegenaan.


Wat maakt Agadir uniek?

Steden zoals Casablanca, Rabat en Marrakech hebben jarenlang aan de top gezeten in de lijst van vakantiebestemmingen in Marokko. Dit zijn uiteraard ook fantastische plekken om te bezoeken.

Agadir heeft de kans gekregen zich door de jaren goed door te ontwikkelen, en heeft zichzelf op de kaart weten te brengen. Het verdient nu zijn plek aan de top van de lijst samen met de andere bestemmingen. Toeristen hebben ontdekt dat er nog een hoop cultuur ligt verborgen om opgegraven te worden. De locale bevolking heeft er zich goed aan gedaan de cultuur lang vast te houden. Jaarlijks worden optredens in de openlucht podiums gehouden, waar veel cultuur muziek wordt gespeeld. Er worden beurzen gehouden met cultuur spullen die men vroeger gebruikt. Denk aan keuken gerei en gereedschap. Veel spullen worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.
Dit extraatje en nog veel meer geeft toeristen nog meer reden om Agadir te bezoeken.


Keuken van Marokko
kookboeken

meer kookboeken  >>>

Weetje:


Couscous is een echte

tradioneelgerecht in Marokko.

Het wordt meestal op vrijdag

gegeten.

nog een weetje:


Groene mintthee is

in marokko het meest

gedronken drankje.

Het is zelfs populairder

dan coca cola. Het wordt

daarom vaak Marokkaanse thee

genoemd.

Mintbladeren